De Campines terug in de Kempen,

of het Kempens Hoen.

 

Na intens speurwerk van enkele jaren en na opzoekingen van de geschiedenis van de familie Van Schelle, woonachtig op de Diepte te Merksplas omstreeks 1900, kwam ik tot te constatering dat Madame Van Schelle zich bezig hield met het fokken van Campines of het Kempische Hoen.

Even de toenmalige situatie schetsen.

Omstreeks 1890 kocht namelijk Albert Van Schelle, advocaat en  afgevaardigde van het toen nog jonge Rode Kruis organisatie en wereldburger, 47 hectare te ontginnen woeste grond tussen de twee weldadigheids koloniën van Wortel en Merksplas.

Hierop bouwden hij een statige villa met aangebouwde manege en boerderij voor het personeel en waar zijn raspaarden een onderkomen hadden.

Bij de ingang van het landgoed  kwam een Alcoolstokerij en conciërgehoeve, waar ondergetekende nu woont op "Hof ter Stokere", de stokerij is helaas omstreeks 1910 al verdwenen.

Albert leerde op zijn rondreizen voor het Rood Kruis in de VS zijn toekomstige vrouw kennen, ook een afgevaardigde van het Rood Kruis in USA, Annie Fowler een dochter van arts en een vijftiental jaren jonger dan Albert en in 1898 huwen ze in Chicago en komen vervolgens op de "Diepte" te Merksplas wonen.Uit dit huwelijk wordt hun enig zoon geboren, Martial Van Schelle, later bekend sport-en zakenman in en rond Brussel.

Madame Van Schelle zoals toen in de Kempen was gekend had ook een zeer specifieke bezigheid,( het woord hobby was toen nog niet uitgevonden), het kweken van raskippen, namelijk Campines in de twee bekende kleurslagen, Zilver en Goud.

Het bleef natuurlijk niet bij de plaatselijke doening, er werd flink geijverd voor z,on zuiver mogelijk ras op poten te zetten en in 1910 ging Madame met 138 geselecteerde hoenders naar de USA.

Madame en zoon Martial gingen met de Luxe Steamer naar Illinois waar haar ouderlijke thuis was.

Intussen ging de jonge knecht van 22 jaar, Jan Nees uit Wortel en destijds inwonend op de villahoeve, maakte met de kippen de oversteek in een vrachtboot waar hij instond voor de verzorging van de dieren van zijn werkgeefster. Eens in New-York aangekomen ging het met trein en de hele doening naar plaatselijke pluimveewedstrijden, zoals Chicago, Kansas en nog enkele, hier werden verschillende prijzen behaald. Of er van deze Campines teruggekeerd zijn naar de Kempen is niet bekend, waarschijnlijk lopen hiervan nog nazaten in de US rond.

   

 Annie Fowler 1862 - 1917 x Albert Van Schelle

 Woonde van 1898 tot 1910 op het landgoed

 de Diepte te Merxplas

 

Annie Fowler hield het niet alleen bij het fokken van Campines maar ook het streven van welzijn en de specifieke kenmerken van een raszuivere Campine.

Dat alles resulteerde in 1910 tot het schrijven van een Belgische Standaard voor de Campines.

Toen al was er sprake van een tweestrijd tussen de Brakel en de Campines, vanuit het zuiden van het land werd er wat minachten gedaan over het Kempisch kieken.

 

Met deze uitgang ging het hier alvast kriebelen om de Campines terug naar zijn oorsprong terug te halen.

Na heel wat rondgesurfd te hebben kwamen er in verschillende landen nog Campines voor, zoals in Engeland, USA, Australie en nog enkele Engelssprekende landen.

Maar hoe haal je eieren of dieren naar uw thuisadres, hier was eerst de vraag hoe leg je connecties in een voor mij totale vreemde wereld  van importeren. 

 

Ben al een paar jaar lid van "Levend Erfgoed", dus eind Augustus  naar Wachtenbeke, Peyenbroeck waar deze hun jaarlijkse meting houden van  levend erfgoed, hier mijn licht is opsteken bij de pluimvee liefhebbers en na wat heen en weer vragen of dat er ook Campines interesse was,  kwam ik uiteindelijk bij een Campines eigenaar terecht. Tot mijn verbazing bleken dat er al 20-tal zilver Campines in de Kempen  te zijn, hiermee was er al een grote stap gezet.

De volgende dagen werd er flink gemaild en gebeld  tussen mij en de huidige eigenaars, een vijftal personen en het werd me snel duidelijk om dit vergeten Kempisch erfgoed een plaats terug te geven in zijn oorspronkelijke habitat.

Intussen zitten op het erf van "Hof Ter Stokere" al een tiental Campines, een haan en twee hennen van Deense afkomst, na onderling contact tussen de liefhebbers zijn de toompjes wat herschikt zodat het evenwicht haan en hennen wat meer verdeeld is.

Voor het moment zijn er vooral Deense hoenders en enkele Engelse hennen op de Kempische bodem, Mol, Zoersel, Wortel, Merksplas en in het Noord-Brabantse Eersel zijn ze reeds terug te vinden.

De aankomende jaren gaan we nog eieren laten overkomen of zelf ophalen uit Engeland en Denemarken,  Usa en Australië is ook intersant maar is niet zo voor de handliggend , afstand en importregels zijn niet te onderschatte hindernissen.

We hebben intussen al een informatieve vergadering gehad met al de betrokken liefhebbers en paar mensen met al jarenlange ervaring in de bewuste hobbysector.

Een van de punten is de Belgische Standard van 1910 te vertalen naar de huidige werkwijze en vanuit hier zoveel mogelijk de Campines terug naar zijn oorspronkelijke status te verwerven.

 

 

Bronvermelding.

https://archive.org/stream/cu31924003118621#page/n0/mode/2up

 

Op blz, 26 vind je een foto die op het landgoed de "Diepte" is genomen en de persoon die er op staat is destijds als knecht in opdracht van Madame Van schelle , met 138 Campines naar de VS  geweest, het gemeste hok met sierbanden in de stijl van de villahoeve, is later door de nieuwe eigenaar uitgebreid naar varkenstal en is in de jaren ,80 geheel verdwenen.
Op blz, 78 de Belgische Standard geschreven door  Madame Van Schelle.

 

http://www.campines.be/

 

29 December 2014

Luk Van Bouwel

Hof ter Stokere.

Merksplas.

 

 

 Na 25 jaar

van succesvolle

Open Tuindagen

zullen er geen

Open Tuindagen

meer volgen.

 

Er is nog wel de mogelijkheid om in kleine of wat grotere groepen

Hof ter Stokere

te bezoeken.

Steeds welkom op afspraak. 

 

Meer info
Luk Van Bouwel
Gsm 0475 68 21 76
Tel 014-63 47 33
e-mail :